zrobiłam dzisiaj pyszną zupę.
Kopiuję przepis z blogu http://fitness-food.pl/blog :
Czas przygotowania: ~30 minut
Składniki (8 porcji)
- 150g soczewicy czerwonej
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- puszka pomidorów
- bulion warzywny
- curry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Dobrze opłukaną soczewicę zalewamy na godzinę dużą ilością wody aby napęczniała i zmiękła. Wodę w której stała soczewica wymieniamy na 1,2 – 1,5 litra bulionu. Dorzucamy należy posiekaną w cienkie plasterki marchew i doprowadzamy do wrzenia.
Na osobnej patelni na oliwie z oliwek należy podsmażyć posiekaną w pióra cebulę oraz wyduszony ząbek czosnku. Gdy cebula zmięknie dodajemy łyżeczkę curry, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę wody, 50-100 ml. Gdy woda wyparuje całą zawartość patelni wrzucamy do garnka. Dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Smacznego!
Ponieważ zupa to praktycznie same warzywa i chudy bulion, nie podaję dokładnych wyliczeń wartości odżywczych. Orientacyjnie 100g soczewicy to 350 kcal, B: 26g, W:29g, T:1g
A oto moja zupa:
Ja dodałam tego curry całkiem sporo i jeszcze mieszankę kolorowych pieprzów i paprykę. Wyszło super :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz