niedziela, 20 stycznia 2013

Zupa z czerwonej soczewicy

Korzystając z tego przepisu: http://fitness-food.pl/blog/2012/pomidorowka-z-soczewica-i-curry/
zrobiłam dzisiaj pyszną zupę.

Kopiuję przepis z blogu http://fitness-food.pl/blog :

Czas przygotowania: ~30 minut
Składniki (8 porcji)
  • 150g soczewicy czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • puszka pomidorów
  • bulion warzywny
  • curry
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie
Dobrze opłukaną soczewicę zalewamy na godzinę dużą ilością wody aby napęczniała i zmiękła. Wodę w której stała soczewica wymieniamy na 1,2 – 1,5 litra bulionu. Dorzucamy należy posiekaną w cienkie plasterki marchew i doprowadzamy do wrzenia.
Na osobnej patelni na oliwie z oliwek należy podsmażyć posiekaną w pióra cebulę oraz wyduszony ząbek czosnku. Gdy cebula zmięknie dodajemy łyżeczkę curry, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę wody, 50-100 ml. Gdy woda wyparuje całą zawartość patelni wrzucamy do garnka. Dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Smacznego!
Ponieważ zupa to praktycznie same warzywa i chudy bulion, nie podaję dokładnych wyliczeń wartości odżywczych. Orientacyjnie 100g soczewicy to 350 kcal, B: 26g, W:29g, T:1g


A oto moja zupa:


Ja dodałam tego curry całkiem sporo i jeszcze mieszankę kolorowych pieprzów i paprykę. Wyszło super :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz