sobota, 26 lipca 2014

Jeżynowe muffiny z płatkami owsianymi


Tak na prawdę to nie do końca leśne, bo zbierane wczoraj nad rzeką :) Właściwie to nad kanałem w Manchester - z daleka od ulicy, czyściutkie, zdrowe, polecam! Jeżyny rzeczne ;)

Składniki:
2 szklanki jeżyn (może być więcej)
2 szklanki mąki (u mnie ciemna, pełnoziarnista, ale może być też zwykła)
0,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki miodu
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli

Wyszło mi z tego 15 muffinek.

Suche wymieszać oddzielnie, mokre oddzielnie, połączyć, piec w ok. 180 st. 20 min. Pyszne ze szklanką mleka :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz