piątek, 14 lutego 2014

pieczone kotlety z soczewicy jak mielone

Dzisiaj przepis na pieczone kotlety z zielonej soczewicy, miękkie, doprawione cebulą i czosnkiem, polecam!


Składniki:
soczewica zielona ugotowana i przeciśnięta przez maszynkę (po ugotowaniu wyszło mi pół garnka, moczona ok. 2h, gotowana 30 min)
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów żytnich + otręby żytnie do obtoczenia kotletów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki mąki
Przyprawy według uznania, u mnie: sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski (odrobina), curry

Wszystko wymieszać i formować kotlety, następnie obtoczyć je w otrębach żytnich, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (na początku było zamknięte, w trakcie pieczenia zdjęłam pokrywkę) i włożyć do piekarnika 200st. na ok. 20-25 min. Naczynie polałam trochę olejem, a kotlety w trakcie polałam bulionem, ale nie jest to konieczne, i tak wychodzą miękkie.

Cebula i czosnek dobrze się tu sprawdzają, bez nich kotlety byłyby mdłe. Następnym razem spróbuję jeszcze z papryką i pieczarkami, też mogą być smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz