sobota, 21 września 2013

placek buraczano - czekoladowy

Dawno mnie tu nie było, tym razem wracam z przepisem na pyszne ciasto z buraków. Jest wilgotne, mocno czekoladowe, wspaniałe!


Składniki:
jeden duży burak czerwony (po starciu na tartce - grubsze oczka - i odciśnięciu nadmiaru soku wyszło mi ok. 250g)
100g mąki
150g cukru
cukier wanilinowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
180g gorzkiej czekolady połamanej (jak najmniejsze kawałki)
3 jajka
100ml oleju
czubata łyżka kakao

Jajka mieszamy z olejem i cukrem na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek i sodę. Następnie mieszamy wszystko ze startymi buraczkami, kawałkami czekolady i kakao. Pieczemy w 180st. ok. godziny w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To wszystko, smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz