Składniki:
150g mąki żytniej
150g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
2 łyżki oliwy
pół szklanki ciepłej wody
Zgodnie z opisem na opakowaniu drożdży - nie trzeba robić rozczynu, dlatego po prostu wymieszałam wszystko razem i zagniotłam ciasto. Wyszło dobre, rozwałkowałam je potem na cienko - tak, jak lubię, ale powiem Wam szczerze że za bardzo nie wyrosło. Fakt też, że ciężko już u mnie z ciepłym miejscem, następnym razem może jednak spróbuję z tym rozczynem.
Do ciasta też dodałam zioła prowansalskie. Pierwszy raz dodałam je bezpośrednio do ciasta, wyszło bardzo smacznie!
A skoro ciasto gotowe, to czas na pizzę!
Zrobiłam dwie, oto nr 1:
składniki:
pesto
2 mozarelle
pomidory
bazylia
ser żółty
odrobina papryki
kilka różyczek brokuła
Najpierw na ciasto nałożyłam sporą ilość pesto (uwielbiam!)
Następnie dodałam całą wypisaną resztę. Wyszło przepysznie :)
nr 2 (z kiełbaską):
nr 2 był już mięsny, składniki:
plasterki kiełbasy
ketchup
pieczarki marynowane
ser żółty
odrobina pomidorów
i.. mrożony szczypiorek!
Akurat nie miałam w domu cebuli, a miałam mrożony szczypiorek :) Gdybym dodała taki świeży, mógłby się spalić, z mrożonym wyszło super. Ciasto posmarowałam ketchupem i nałożyłam resztę.
Tutaj dwie pizze w piekarniku:
Tu wegetariańska:
A tu ta z kiełbaską:
Pozdrawiam i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz